Stoppedei 2024 zal plaats vinden op 31 augustus. Bij het Damshus Domela Nieuwenhuisweg 59 B 9245 VC Nij Beets

Risping Nij Beets - Over ons

Het is mooi om die oude landbouwmachines weer bewegend te laten zien


Pieter van Houten en Alex en Erwin Groen hebben elkaar via hun hobby leren kennen. Het grappige is dat ze Pieter eerst nog helemaal niet kenden, ook al woont hij vlakbij de twee broers, maar hij ging in De Veenhoop naar school en zij in Nij Beets. Erwin en Alex hadden voor het opknappen van een oude Deutz twee velgen nodig en op internet vonden ze die bij Pieter; toevallig bleek hij vlakbij te wonen. “Wij zijn vrienden geworden.” En die vriendschap is de basis voor een unieke verzameling oude landbouwmachines. We zijn gek van de techniek.

Risping betekend in het Nederlands oogst.

De oude Scania uit 1973, daar is het allemaal mee begonnen. Alex en Erwin hadden thuis geen ruimte om de vrachtauto te restaureren zo kwamen ze bij Pieter van Houten in de schuur terecht. Later kochten we het materiaal met z’n drieën. Gelukkig is er op het erf van de familie van Houten wel ruimte voor de machines sinds zijn vader een aantal jaren terug gestopt is met zijn veehouderij. De mestsilo heeft een tweede leven gekregen als opslagplaats voor machines.

De Mannen kwamen al een aantal jaren met materiaal op de Boartersdei in het Damshûs, maar dat paste niet meer zo goed in de opzet van die dag. En zo is het idee ontstaan. Alex, Pieter en Erwin hebben zelf de organisatie van dit evenement op zich genomen zo ontstond Stoppeldei. Ze laten op Stoppeldei het hele proces van oogsten zien, twee bunder land hebben ze daarom naast het museum gehuurd. Maaien, ploegen, alles gaat op de oude ambachtelijke wijze.

Naast het tonen van een groot deel van hun collectie hebben ze meer interessants uitgenodigd, een oude dragline uit 1960 bijvoorbeeld, een smid die zelf z’n hoefijzers maakt, de molenaar van molen ’t Lam uit Woudsend. Maar ook een imker die van de geoogste rogge zelf een korf vlecht, dat is pas echt een ambacht, prachtig om te zien. Dat is ons streven, de mensen die ingehuurd zijn moeten er ook gepassioneerd over kunnen vertellen. Het is diezelfde passie die de drie kameraden voor hun hobby hebben. Wat hun betreft is dit nieuwe feest de start van een nieuwe traditie bij het museum; een jaarlijkse Stoppeldei.
Ons doel is om Stoppeldei ieder jaar te organiseren.


Op 01-01-2011 is de stichting Risping Nij-Beets opgericht.
Notaris de Vries had zaterdag 1 Januari tijd om de stichting voor ons opterichten, om 18.00 uur hebben Pieter van Houten (secretaris) Erwin Groen (penningmeester) en Alex Groen (voorzitter) de handtekeningen gezet.
De stichting is nu eigenaar van de Eicher werktuigdrager,
dorscombinatie en wat daarbij hoort.
Verder al het aardappelgereedschap, alle bemesting werktuigen, palkast woelpoot, bietenrooier, veldspuit e.d.
In totaal is de stichting eigenaar van 1 trekker en +/- 30 machines.

Alle werkzaamheden worden verricht door vrijwilligers er vindt geen verloning plaats

Het Bestuur:

Voorzitter Alex Groen Nij Beets (06 1090 9338)
Penningmeester Erwin Groen Nij Beets (06 105 501 25)
Secretaris Pieter van Houten Nij Beets (06 2944 6537)